Wat is het effect van een puntenrijbewijs voor alcoholovertreders?

Antwoord

Er is geen bewijs dat puntensystemen beter helpen dan reguliere recidiveregelingen om rijden onder invloed van alcohol en recidive daarin tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat alcoholovertreders wel beïnvloed worden door de controlekans, maar niet of nauwelijks door de hoogte van een straf (zie de SWOV-factsheet Straffen in het verkeer).

Voor de Nederlandse bestuurder geldt sinds 1 juni 2011 het puntenrijbewijs voor alcoholovertreders. De regeling houdt kortweg in dat het rijbewijs van rechtswege automatisch ongeldig wordt verklaard indien een bestuurder binnen vijf jaar tweemaal onherroepelijk wordt veroordeeld voor het rijden onder invloed en waarbij de tweede maal een bloedalcoholgehalte van meer dan 1,3 g/l is gemeten.

Een evaluatie [14] wijst uit dat de effectiviteit van het puntenrijbewijs voor alcoholovertreders beperkt is, omdat de regeling:

  • niet of nauwelijks bekend is bij een groter publiek;
  • niet goed bekend is bij de risicogroep automobilisten;
  • onvoldoende mogelijkheden voor gedragsverandering benut; en
  • in de praktijk een betrekkelijk kleine groep treft: over de periode 2011-2014 waren er 700 mensen waarvan door deze regeling automatisch het rijbewijs ongeldig is verklaard.
Onderdeel van factsheet

Progressieve sanctiesystemen in het verkeer

Een progressief sanctiesysteem houdt in dat men zwaardere of ingrijpender sancties krijgt opgelegd naarmate men meer overtredingen maakt.

Deze factsheet gebruiken?