SWOV onderzoekt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat welke aandoeningen geschikt zouden zijn voor een wettelijke meldplicht voor rijbewijshouders, als deze meldplicht zou worden ingesteld. Voor een aantal aandoeningen is SWOV op zoek naar artsen en apothekers die hun praktijkervaring willen delen via het invullen van een korte vragenlijst of een kort interview. De vragen gaan over het ziekte-inzicht van patiënten met een bepaalde aandoening, hun kennis over de aandoening of medicatie, en de mate waarin herstel mogelijk is. De dataverzameling vindt plaats in december.
Voor het onderzoek brengt SWOV per aandoening uit de Regeling eisen geschiktheid 2000 (REG2000) een aantal zaken in kaart, waaronder:
- wat de impact van de aandoening is op de verkeersveiligheid (o.a. verhoogde kans op ongevallen);
- hoeveel procent van de rijbewijshouders met deze aandoening daadwerkelijk ongeschikt is om te blijven autorijden;
- of er sprake is van een blijvend risico (geen gewenning of herstel);
- of rijbewijshouders met deze aandoening weten dat ze de aandoening hebben (ziekte-inzicht), en;
- of ze weten hoever de aandoening is gevorderd in termen van de classificatie die daarvoor in de Regeling eisen geschiktheid 2000 (REG2000) wordt gehanteerd (denk aan CDR, NYHA en CCS).
Voor een aantal aandoeningen wil SWOV enkele vragen voorleggen aan medisch specialisten (o.a. huisartsen, cardiologen, internisten, longartsen, oogartsen en psychiaters) en apothekers. Bij de meeste specialismen gaat het om twee aandoeningen waarover SWOV enkele vragen wil stellen. Die vragen gaan met name over het ziekte-inzicht en de kennis die patiënten hebben over hun aandoening of medicatie. Afhankelijk van de aandoening gaat het om 2 tot 5 vragen. In principe stellen we deze vragen alleen aan de artsen die vanuit hun specialisme patiënten zien met deze aandoeningen.
Meer informatie of meewerken kan via onderstaande link