Vacature: Onderzoeker Interactie met Zelfrijdende Voertuigen

SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor onderzoek naar verkeersveiligheid, is op zoek naar een

Onderzoeker Interactie met Zelfrijdende Voertuigen

Inleiding

Bij SWOV werken wetenschappers uit verschillende disciplines samen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dat doen we in onderzoeksprojecten binnen ons subsidieprogramma, in Europese projecten en in opdrachten voor externe opdrachtgevers. We vinden het belangrijk dat onze kennis bij beleidsmakers en andere belanghebbenden terechtkomt en besteden daarom ook veel aandacht aan de doorwerking van onze kennis.

Wat ga je doen?

Als onderzoeker bij de afdeling Interactie met Zelfrijdende Voertuigen richt je je op de kansen en risico’s van de toenemende automatisering van het transportsysteem, zowel op de korte als op de lange termijn. Hierbij komen diverse onderwerpen aan bod, zoals de interactie tussen bestuurders en (semi-)zelfrijdende voertuigen, de interactie tussen deze voertuigen onderling en hun interactie met andere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Daarnaast kijk je naar de voorwaarden voor de veilige integratie van nieuwe kleine elektrische voertuigen in ons verkeerssysteem.

Voor dit onderzoek maak je gebruik van diverse methoden, waaronder studies op de weg, simulatorstudies, analyse van bestaande (Naturalistic Driving) data, virtual reality-studies, interviews en vragenlijstonderzoek. Je werkt in teamverband, al dan niet in het kader van Europese projecten of in samenwerking met externe partijen zoals universiteiten, overheidsorganisaties, kennisinstituten en andere belanghebbenden. Menselijk gedrag in relatie tot de technologie is een cruciaal aspect van je onderzoek, waardoor je meestal in multidisciplinaire teams werkt. Elke onderzoeksvraag vergt een specifieke aanpak, en jouw actieve bijdrage en ideeën zijn hierbij zeer welkom. Het werk is afwisselend en biedt veel ruimte voor eigen inbreng.

Wie zoeken wij?

We willen onze multidisciplinaire afdeling versterken met een academisch onderzoeker die kan opereren op het raakvlak van techniek én gedrag. Dit kan iemand zijn met een technische opleiding, zoals werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen, civiele techniek, lucht- en ruimtevaart, óf iemand met een opleiding in de gedragswetenschappen.

Daarnaast heb je:

  • Affiniteit met wetenschappelijk onderzoek, verkeersveiligheid en maatschappelijke relevantie
  • Bij voorkeur enkele jaren werkervaring als onderzoeker en/of (bijna) gepromoveerd
  • Bij voorkeur ervaring in de omgang met klanten en/of samenwerking met externe partijen
  • Een sterk analytisch denkvermogen en ben je nieuwsgierig en initiatiefrijk

En kan je:

  • Opereren op het raakvlak van technologie en gedrag
  • Goed samenwerken én zelfstandig onderzoek doen
  • Goed mondeling en schriftelijk communiceren in het Nederlands en Engels
  • programmeren en/of scripting. Ervaring met MySQL, Python en Unity is een pré

Wat bieden wij?

Werken bij SWOV betekent werken bij een professionele en informele organisatie. SWOV kenmerkt zich door betrokken medewerkers, korte lijnen en een prettige werksfeer. Samenwerken is belangrijk en eigen initiatief wordt gewaardeerd. Als onderzoeker bij SWOV krijg je steeds nieuwe en uitdagende projecten met volop mogelijkheden om je te ontwikkelen als wetenschappelijk onderzoeker en/of projectleider.  

Wij bieden goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden waarbij we grotendeels de CAO Rijk volgen. Bij deze (medior) functie ontvang je een salaris op basis van schaal 11 van het Rijk, 
€ 4.024,11- € 6.110,94 bruto per maand bij een fulltime dienstverband (36 uur per week). 
Wanneer je wel in het profiel past maar minder of juist veel meer werkervaring hebt, behoort plaatsing in een lagere schaal (schaal 10, junior onderzoeker) of hogere schaal (schaal 12, sr. Onderzoeker/projectleider) tot de mogelijkheden. 

Heb je interesse?

Solliciteren op deze functie kan tot en met 30 juni 2024. Na de sluitingsdatum zullen wij sollicitanten voorzien van een reactie. Voor vragen over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Michiel Christoph. Jouw sollicitatie kun je sturen aan de personeelsadviseur, Quirina van Duivenvoorde

Meer informatie over SWOV kun je vinden op 'Werken bij SWOV'.