Kennisagenda 'Geloofwaardig en veilig wegontwerp'
Als je een weg hebt ontworpen en aangelegd volgens de ontwerprichtlijnen, dan is hij ook veilig en geloofwaardig, toch? Nee, helaas is dit geen automatisme. Van veel ontwerpelementen is namelijk niet bekend welk effect zij hebben op het verkeersveiligheidsgehalte, en zeker niet in samenhang met andere elementen.
Met de Kennisagenda geloofwaardig en veilig wegontwerp wil SWOV hier meer inzicht in krijgen en daarmee input geven voor een betere onderbouwing van ontwerprichtlijnen.
Onderzoek naar cruciale ontwerpelementen
De Kennisagenda geloofwaardig en veilig wegontwerp bevat tien zogeheten cruciale ontwerpelementen waarnaar meer onderzoek nodig is. Aan vijf hiervan willen we de komende tijd prioriteit geven. De elementen die we hierbij onder de loep nemen, kunnen in meerdere onderzoeksprojecten aan bod komen.
- Kruispuntveiligheid, inclusief rotondes
- Voorzieningen om conflicten te vermijden op VRI-geregelde kruispunten binnen en buiten de kom. Zie het porfolio voor de rapportages.
- Aantal kruispunttakken
- Ontwerpprincipes van kruispunten
- Ongevalscijfers kruispunten
- Inrichting van fietspaden
- Voorzieningen voor fietsers en voetgangers
- Obstakeltypen en obstakelvrije zones
- Weefvakken
Samenwerking met de praktijk
Samenwerking met de praktijk Voor het onderzoek in het kader van de Kennisagenda is samenwerking met de praktijk essentieel. Zo hebben wij in een recentelijk afgerond een onderzoek naar VRI-geregelde kruispunten intensief samengewerkt met een aantal gemeenten.(Zie het porfolio voor de rapportage).
De Kennisagenda veilig en geloofwaardig wegontwerp heeft raakvlakken met de Onderzoekagenda die de Vereniging Infraontwerp (VIO) op dit moment aan het samenstellen is. Ook die agenda, die nog veel meer onderwerpen bevat, is bedoeld om kennishiaten op diverse belangrijke ontwerpthema’s op te vullen
Voor 2025 staat een rotondeonderzoek gepland waarvoor opnieuw de samenwerking met wegbeheerders onmisbaar is. Dat onderzoek voert SWOV in nauwe samenwerking met CROW uit.
Meedoen
Bent u als wegbeheerder geïnteresseerd in deelname aan ons onderzoek. Laat het ons dan weten via samenwerken@swov.nl. We nemen dan contact met u op.