Welke trainingen zijn er en hoe effectief zijn ze?

Antwoord

Er zijn verschillende mogelijkheden om vaardigheden voor het besturen van een scootmobiel, gesloten gehandicaptenvoertuig of brommobiel te trainen. Over de effectiviteit van de cursussen en trainingen is geen informatie beschikbaar. Wel is bekend dat ouderen over het algemeen slecht bereikt worden als het gaat om educatiemaatregelen op het gebied van verkeersveiligheid [16].

Scootmobielen

Voor scootmobielen zijn er diverse trainingen. Leveranciers van scootmobielen bieden vaak een (eigen) korte training aan. Deze is vooral gericht op de basisvaardigheden voor het besturen van het voertuig (gas geven, remmen, sturen) en niet zozeer op veilige verkeersdeelname. Ook ergotherapeuten bieden scootmobieltrainingen aan [17] die over het algemeen vergoed worden door de zorgverzekeraar. Verder is er de veelal gratis VVN Opfriscursus voor scootmobielgebruikers [18] die op verschillende locaties in Nederland wordt gegeven. Sommige regionale organen verkeersveiligheid organiseren eveneens scootmobielcursussen, vaak gebaseerd op de cursus van VVN. Op de website van VVN Blijf Veilig Mobiel staan daarnaast tips voor een veilig gebruik van scootmobielen en is er een online verkeerstest voor scootmobielgebruikers [19]. Over de effectiviteit van scootmobielcursussen en -trainingen is geen informatie.

Gesloten gehandicaptenvoertuig

Trainingen en cursussen voor het besturen van een gesloten gehandicaptenvoertuig (zoals de Canta) worden over het algemeen in een adem genoemd met de trainingen en cursussen voor brommobielen. Voor een gesloten gehandicaptenvoertuig is echter geen rijbewijs nodig en ook de regelgeving verschilt op bepaalde punten (zie ook de vraag Welke regels gelden er voor het rijden met een scootmobiel, gesloten gehandicaptenvoertuig en brommobiel?). Toch is de besturing van beide typen voertuigen zeer vergelijkbaar.

Brommobielen

Voor het besturen van een brommobiel is een bromfietsrijbewijs voor vierwielers (AM4) nodig. Daartoe kunnen rijlessen worden gevolgd, maar dat is niet verplicht. Wel moet bij het CBR het theorie-examen bromfiets en het praktijkexamen brommobiel worden afgelegd. Onder andere reguliere rijscholen bieden rijvaardigheidstrainingen aan. Over de effecten van deze trainingen is voor zover bekend geen informatie. Verder wordt vaak verwezen naar het boek ‘Wegwijzer in het verkeer brommobiel’ [20] dat bij de boekhandel verkrijgbaar is.

Onderdeel van factsheet

Scootmobielen, gehandicaptenvoertuigen en brommobielen

Deze factsheet gaat over scootmobielen, gesloten gehandicaptenvoertuigen (zoals de Canta) en brommobielen.

Deze factsheet gebruiken?