De planologie van mobiliteit. Inaugurele rede Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Amsterdam, 23 januari 2009.

Author(s)
Bertolini, L.
Year
Abstract

De auteur stelt in zijn oratie dat het leven in een mobiele samenleving beleidsmakers met bijzondere dilemma's confronteert. Contemporaine leefstijlen en bedrijfsmatige praktijken zijn sterk afhankelijk van mobiliteit. Mensen wonen op de ene plek, werken op een tweede, en recreëren of socialiseren op nog eens een derde. De productie en consumptie van goederen en diensten zijn ruimtelijk diffuse, wereldomvattende processen. Tegelijkertijd zijn de negatieve effecten van mobiliteit, en het besef daarvan, groot. De zorg over files, energieverbruik, schadelijke emissies, verkeersveiligheid, geluidsoverlast en het doorsnijden van buurten en landschappen neemt met de dag toe. De auteur betoogt dat ruimtelijk en mobiliteitsbeleid de unieke kansen en bedreigingen van deze situatie dient te herkennen en op te vangen. Volgens hem is er echter een grote spanning tussen de grenzeloze, dynamische ‘actieruimtes' van huishoudens en bedrijven, en de sterk territoriaal en sectoraal afgebakend arena's van beleid. Een planologie van de mobiliteit, die de diepgaande verwevenheid van mobiliteit en ruimtelijke vraagstukken weet uiteen te rafelen en te beheersen, is nodig. Deze moet echter ook met de vele, hardnekkige onzekerheden op dit gebied weten om te gaan. De auteur vindt dat alleen een veel intensievere én kritischere uitwisseling tussen wetenschap en praktijk dit teweeg kan brengen. (Author/publisher)

Request publication

4 + 16 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Publication

Library number
20091443 ST
Source

Amsterdam, Vossiuspers UvA, 2009, 27 p., ref. - ISBN 978-90-5629-586-8

Our collection

This publication is one of our other publications, and part of our extensive collection of road safety literature, that also includes the SWOV publications.