Evaluatie vorderingsprocedure : eindrapport.

Author(s)
Kuiken, M.J. & Oostlander, I.L.
Year
Abstract

Het aantal aanmeldingen voor de Vorderingsprocedure is sinds deze bestaat toegenomen. Daarmee zijn echter ook de totale kosten die aan uitvoering van de Vorderingprocedure zijn verbonden toegenomen. Met de geconstateerde toename van het benodigde budget van het ministerie van Verkeer en Waterstaat neemt ook de vraag toe welke effecten daar tegenover staan. De huidige studie moet in dat licht worden bekeken. Naast een effectschatting is een procesanalyse uitgevoerd en zijn aanbevelingen opgesteld voor het verhogen van de efficiency van de procedure. Voor de effectschatting is een beknopt literatuuronderzoek verricht naar de bevindingen van met name buitenlands onderzoek op het gebied van rehabilitatieprogramma’s. Daarnaast is gebruik gemaakt van statistische gegevens in Nederland m.b.t. alcohol en verkeer. Hierbij is gewerkt op basis van in Nederland beschikbare gegevens en schattingen. Op basis van deze gegevens wordt geschat dat de vorderingsprocedure tot een besparing leidt van 27 doden per jaar. De Vorderingsprocedure is daarmee kosteneffectief. De procesanalyse omvat een beschrijving van de procedure en de rol van de verschillende actoren. Bij de beschrijving van de procedure gaat het om de belangrijkste kenmerken, de organisatie, de interne communicatie, de externe communicatie en de kwaliteitsborging. De volgende aanbevelingen worden gedaan en toegelicht: - Ontwikkel een aanpak om de preventieve werking van de procedure te vergroten. - Registreer en verzamel meer gegevens over de overtreders, zoals: alcoholgebruik, scholing, reden aanhouding. De gegevens vormen een goede basis voor preventief beleid. - Vergroot de baten van de Vorderingenprocedure door een grotere instroom. - Pas doelgroepsegmentering toe. Dit vereist het opstellen en ontwikkelen van criteria voor doelgroepverfijning, en een verdere differentiatie van (educatieve) maatregelen (inclusief alcoholslot). - Verhoog de efficiency van de vorderingsprocedure. Het verdient aanbeveling om de interne werkprocessen van het CBR te stroomlijnen en ondersteunen. - Verbeter het natraject bij ongeldig verklaren van het rijbewijs. Nader overleg tussen het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het CBR en het Openbaar Ministerie is nodig over de handhaving bij gedeeltelijke of gehele ongeldig verklaring van het rijbewijs. - Onderzoek de financieringsstructuur. Er zijn algemene aanbevelingen gedaan om de uitvoering van de vorderingsprocedure te verbeteren. Het verdient echter aanbeveling, gezien de toenemende kosten en de uitkomsten van de procesanalyse, dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat de financieringsstructuur en alternatieven daarvoor nader onderzoekt en uitwerkt. (Author/publisher)

Request publication

4 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Publication

Library number
20050449 ST [electronic version only]
Source

Rotterdam, Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, Adviesdienst Verkeer en Vervoer AVV, 2004, 16 p.; dossier W1539.01.001/ registratienummer MV-SE20042283

Our collection

This publication is one of our other publications, and part of our extensive collection of road safety literature, that also includes the SWOV publications.