Hoe korter, hoe beter ? : onderzoek naar een prestatie-indicator in de ambulancezorg

[Afstudeerscriptie Erasmus Universiteit Rotterdam EUR, Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg BMG]
Author(s)
Duin, T. van
Year

Prestatie-indicatoren zijn meetbare elementen van de zorgverlening die functioneren als een mogelijke aanwijzing voor de kwaliteit van zorg. Professionals kunnen met prestatieindicatoren knelpunten opsporen, werken aan procesherinrichting en aan voortdurende verbetering. Met deze vervolgstappen wordt de kwaliteit geoptimaliseerd. In het onderzoek Hoe korter, hoe beter? Onderzoek naar een prestatie-indicator in de ambulancezorg is er specifiek gekeken naar de consequenties van de component 'aanname en uitgiftetijd A1-ritten' als onderdeel van de prestatie-indicator 'responstijd A1-ritten'. Dit expliciete meldkamerproces heeft effecten en neveneffecten op de kwaliteit van ambulancezorg.
Tijdens het triageproces van spoedzorgmeldingen krijgen centralisten te maken met spanningsvelden tussen de verschillende kwaliteitsaspecten van zorg: veiligheid, effectiviteit, patiëntgerichtheid, tijdigheid, efficiëntie en onpartijdigheid. De zienswijze van Ambulancezorg Nederland (AZN) dat 'hoe korter, hoe beter' is, zorgt ervoor dat de streeftijd van twee minuten voor het triageproces een opvallende plaats inneemt tijdens dit proces.
Dit onderzoek omvat allereerst negenendertig spoedzorgtriages die zijn meegeluisterd tijdens observatie bij vier verschillende centralisten op de Meldkamer Ambulancezorg van de Regionale Ambulance Voorziening Kennemerland i.o. Hierna zijn nog drieënnegentig triages middels vragenlijsten in kaart gebracht. Bij het totaal van 132 spoedzorgvragen is er onder andere gekeken naar het gevolgde triageproces, contextuele factoren en zijn de aanname en uitgiftetijden bekeken. Aanvullend zijn de medisch manager ad interim en vier meldkamercentralisten geïnterviewd. Van vijfenzestig ritten die uitgegeven zijn vanuit de eerder genoemde 132 triages zijn ritanalyses door ambulancehulpverleners (ambulances en motorambulances) uitgevoerd.

Publication

Pages
62
Library number
20220194 ST [electronic version only]
Publisher
Erasmus Universiteit Rotterdam EUR, Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg BMG, Rotterdam

Our collection

This publication is one of our other publications, and part of our extensive collection of road safety literature, that also includes the SWOV publications.