Beleidsevaluatie TaskForce Mobiliteitsmanagement 2010 : hoofdrapport. Evaluatie uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Auteur(s)
Goudappel Coffeng & PricewaterhouseCoopers Advisory N.V.
Jaar
Samenvatting

De Taskforce Mobiliteitsmanagement is in 2007 ingesteld. Hieraan ten grondslag lag een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). De Taskforce bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van de sociale partners, de decentrale overheden, het bedrijfsleven, ANWB, Natuur en Milieu en de Rijksoverheid en wordt voorgezeten door Lodewijk de Waal. De Taskforce heeft haar voorstellen op 8 september 2008 in de vorm van een advies aangeboden aan het kabinet, dat deze voorstellen heeft omarmd en vervolgens de Taskforce heeft gevraagd om de voorgestelde plannen te realiseren. Het volgende zou bereikt moeten worden: 1. uitbreiding van het aantal convenantregio’s naar andere stedelijke gebieden (gestart werd met zes voorbeeldregio’s), en van het aantal betrokken werkgevers en werknemers; 2. het maken van niet-vrijblijvende afspraken met werkgevers in regionale convenanten over de invoering van mobiliteitsmanagementmaatregelen; 3. een onomkeerbaar groeiproces aangaande een structurele toepassing door werkgevers van dergelijke maatregelen om de automobiliteit van hun werknemers (in het zakelijke en woon-werkverkeer) te beperken; 4. aanpassen van CAO’s op basis van het advies van de Stichting van de Arbeid en de implementatie van die CAO’s in verschillende bedrijfstakken en 5. als gevolg van de implementatie van de afgesproken maatregelen een reductie van 5% van het aantal autokilometers in de spits en de bijbehorende milieu-uitstoot in de deelnemende regio’s. Het voorliggende rapport beschrijft de uitkomsten van de beleidsevaluatie van de resultaten die de TFMM tot nu toe heeft geboekt. De evaluatie is verricht in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM. Dit omdat de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM de Tweede Kamer hebben toegezegd om in de loop van 2010 de geboekte resultaten van de TFMM te zullen evalueren. Het gaat daarbij om de vraag of deze resultaten voldoende reden zijn om voorlopig, dan wel definitief, af te zien van invoering van een ministeriële regeling die werkgevers verplicht om aan mobiliteitsmanagement te doen. De evaluatie is uitgevoerd door Goudappel Coffeng en PricewaterhouseCoopers Advisory (PwC). (Author/publisher)

Publicatie

Bibliotheeknummer
20122570 ST [electronic version only]
Uitgave

Delft, Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart DVS, 2010, 41 p.; Bijlage bij Kamerstuk 31305 nr. 185

Onze collectie

Deze publicatie behoort tot de overige publicaties die we naast de SWOV-publicaties in onze collectie hebben.