Evaluatie wijziging artikel 61a RVV 1990

Auteur(s)
Kalders, P.; Dielen, C.; Wools, T.
Jaar

Op 1 juli 2019 is artikel 61a RVV 1990 gewijzigd waardoor het voor iedereen die een voertuig bestuurt verboden is om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vast te houden dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking (zie artikel 61a van RVV 1990). Met de wijziging is het verbod uitgebreid naar bestuurders van alle voertuigen, dus ook fietsers, trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig zonder motor. Ook is de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Onder de term mobiel elektronisch apparaat valt in elk geval een mobiele telefoon (smartphone), een tabletcomputer of laptop, en een mediaspeler. Onderdeel van het wetgevingstraject is het evalueren van de effecten van artikel 61a RVV 1990 op de verkeersveiligheid.
De hoofdvraag van de evaluatie is: Hoe effectief is de wijziging van artikel 61a RVV 1990 die op 1 juli 2019 in werking is getreden (uitbreiding verbod gebruik mobiele telefoon naar fietsers en uitbreiding van het begrip mobiele telefoon naar mobiel elektronisch apparaat) in het tegengaan van afleiding in het verkeer?
De scope van de evaluatie is begrensd op alle bestuurders van voertuigen, uitgezonderd rijinstructeurs. De nadruk in de evaluatie ligt op de veranderingen die sinds 1 juli 2019 zijn opgetreden bij fietsers en automobilisten, als gevolg van de wijziging van artikel 61a RVV 1990. Hierbij gaat het erom wat het verbod in de praktijk heeft betekend. De hoofdvraag is onderverdeeld in drie deelvragen:
• Wat is het gevolg geweest van de wijziging van artikel 61a RVV 1990 in 2019 op het verminderen van afleiding in het verkeer?
• In hoeverre is de wijziging van artikel 61a RVV 1990 handhaafbaar?
• Wat is de toekomstbestendigheid van de wijziging van artikel 61a RVV 1990?

Publicatie aanvragen

6 + 7 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Pagina's
36
Bibliotheeknummer
20220272 ST [electronic version only]
Gepubliceerd door
Arcadis, Amersfoort

Onze collectie

Deze publicatie behoort tot de overige publicaties die we naast de SWOV-publicaties in onze collectie hebben.