Stagiair gezocht: Roodlichtnegatie bij kruispunten - algoritmen voor data-synchronisatie

Ben jij een ambitieuze student met een passie voor beeldherkenningstechniek en verkeersveiligheid? Wil je bijdragen aan onderzoek dat direct invloed heeft op de veiligheid van weggebruikers? Dan is deze stage iets voor jou!

  • Duur: 3 maanden (in overleg)
  • Start: 16 september (in overleg)

Wat houdt het onderzoek in?

SWOV voert momenteel onderzoek uit naar conflicten op kruispunten tussen gemotoriseerde voertuigen en overstekende fietsers. Om daarbij de rol van door rood rijden (roodlichtnegatie) te kunnen onderzoeken wordt er gebruik gemaakt van 1) databestanden (V-logs) van de verkeersregelinstallaties, en 2) videobeelden van de verkeersstromen op basis waarvan trajectories zijn berekend door het Canadese Transoft, Inc. 

Onze uitdagingen:

  • Synchronisatie van data: De V-logs en videobeelden moeten qua timing perfect op elkaar worden afgestemd. Dit kan met behulp van een beeldherkennings¬algoritme op kruispunten waar verkeerslichten in beeld zijn.
  • Patroonherkenning zonder verkeerslichten: Op sommige kruispunten zijn geen verkeerslichten zichtbaar. We willen onderzoeken of synchronisatie betrouwbaar kan plaatsvinden op basis van patronen in de trajectorie-data, waarbij een algoritme getraind wordt met beschikbare beelddata.

Wat houdt de stageopdracht in?

Tijdens deze stage ben je (mede)verantwoordelijk voor de implementatie en validatie van algoritmen die nodig zijn om bovenstaande synchronisatie-problemen op te lossen, en voor de rapportage daarover. In overleg zal worden afgestemd of het haalbaar is om ook roodlichtnegatie zelf vast te stellen. Je doet alle werkzaamheden in samenwerking met één of meer SWOV-onderzoekers.

Wie zoeken wij?

Wij zijn op zoek naar een gedreven bachelor- of masterstudent in de richting van Civiele Techniek, Wiskunde, Econometrie of Computer Science & Engineering. Daarnaast:

  • heb je ervaring met het programmeren van beeldherkenningsalgoritmen (bijv. in Python);
  • werk je zorgvuldig en resultaatgericht;
  • kun je zowel zelfstandig als in teamverband werken; en
  • heb je affiniteit met verkeersveiligheidsonderzoek.

Heb je interesse?

Dan kun je per e-mail contact opnemen met onderzoeker Reinier Jansen of met de personeelsadviseur Quirina van Duivenvoorde.

Meer informatie over SWOV en SWOV-onderzoek kun je vinden op swov.nl.

Wat bieden wij?

Een stageplaats in een gerenommeerd interdisciplinair wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheid. Je krijgt volop kans om contact te leggen met SWOV-onderzoekers en meer te weten te komen over het onderzoek dat we doen. De sfeer is open, collegiaal en positief-kritisch. Kortom, een zeer geschikte omgeving om werk- en onderzoekservaring op te doen op een praktisch-relevant en interessant werkterrein. Bij aanvang van je stage wordt een duidelijk onderzoeksplan met je afgesproken. Tijdens de stage wordt er volgens dit plan gewerkt, en worden ook jouw persoonlijke leerdoelen goed in de gaten gehouden. Tijdens je stage word je vanzelfsprekend ondersteund door een ervaren begeleider uit onze organisatie. Je maakt deel uit van een multidisciplinair team.

Vergoeding

Reiskosten kunnen worden vergoed op basis van 2e klasse openbaar vervoer met een maximum van € 200,00 per maand.. De stagevergoeding is  € 424,50 bruto per maand op basis van 36 uur per week.