Hoe effectief zijn monitoring- en feedbacksystemen (met black boxes of smartphone-apps)?

Antwoord

Systemen die met black boxes of smartphone-apps het rijgedrag monitoren en feedback geven, kúnnen leiden tot een verbetering in het rijgedrag (bijvoorbeeld [30] [31] [32] [33] [34] [35]. Daarbij moet echter wel voldaan worden aan drie voorwaarden [32] : 1) er moet regelmatig feedback zijn, 2) er moeten consequenties zijn verbonden aan onveilig gedrag en 3) de personen die feedback verstrekken, moeten geleerd hebben hoe dit goed te doen.
Ook in een Australische studie [34] werd gevonden dat feedback op zich, mogelijk onvoldoende motiveert om het gedrag aan te passen, terwijl feedback gecombineerd met een financiële prikkel, leidde tot een significante verbetering van verkeersgedrag. Daarnaast zijn er ook studies die een afname in effect vinden op de langere termijn (bijvoorbeeld [36] en [37]. Ook blijken bestuurders vaak niet bereid om überhaupt mee te doen aan monitoring- en feedbackinterventies, onder andere vanwege zorgen over privacy [38] [39].

Image
afbeelding
Onderdeel van factsheet

Effectieve maatregelen voor gedragsverandering

Er zijn verschillende maatregelen die ingezet kunnen worden om gedrag te beïnvloeden: handhaving, educatie en voorlichting, alsmede Meer

Deze factsheet gebruiken?