Hoe wordt blootstelling bepaald?

Antwoord

Blootstelling kan op verschillende manieren worden bepaald, afhankelijk van waar we de blootstelling van willen weten. Veelgebruikte blootstellingsmaten zijn bijvoorbeeld:

  • De personenmobiliteit
  • De verkeersprestatie
  • Bevolkingscijfers

De personenmobiliteit – de afstand die mensen in het verkeer in een bepaalde verkeersrol (bijvoorbeeld als fietser) afleggen – wordt bijvoorbeeld door CBS gemeten met een jaarlijks terugkerende enquête onder een steekproef van de bevolking. Dit onderzoek kent enkele beperkingen, waaronder trendbreuken door verandering in de meetmethodes, wisselende steekproefomvang en het feit dat niet alle mobiliteit binnen Nederland wordt waargenomen. Beroepsvervoer en buitenlanders die in Nederland rijden ontbreken.

De verkeersprestatie – de afstand die door voertuigen in Nederland (bijvoorbeeld per wegtype) wordt afgelegd – werd in het verleden door CBS vastgesteld op basis van een combinatie van enquêtes onder voertuigbezitters en informatie van wegbeheerders over voertuigtellingen en weglengte. Deze statistiek wordt echter niet meer bijgehouden, maar is voor de periode 1980-1998 nog wel beschikbaar.

Bevolkingscijfers worden jaarlijks door CBS bepaald en betreffen de stand op 1 januari van het betreffende jaar. De statistiek bevat verder kenmerken zoals leeftijd, geslacht en gemeente. Hiermee kan bijvoorbeeld het aantal ongevallen tussen gemeenten naar verhouding van het aantal inwoners worden vergeleken.

Meer lezen?

Meer over deze en andere bronnen van blootstelling vindt u in het rapport Gegevensbronnen; Uitgebreid overzicht.