Nieuwe factsheet: Veilige personenauto’s

De nieuwe SWOV-factsheet Veilige personenauto’s geeft een overzicht van verbeteringen in de verkeersveiligheid door ontwikkelingen in de voorzieningen en eigenschappen van personenauto’s.

Tussen de jaren zeventig en 2010 is de veiligheid van auto-inzittenden sterk verbeterd. Dit is mede het gevolg van nieuwe voorzieningen in auto’s en van wetgeving voor de verplichte aanwezigheid (of het gebruik) van die voorzieningen. Het gaat bijvoorbeeld om autogordels, airbags en hoofdsteunen, en recenter om elektronische stabiliteitscontrole (ESC) en Autonomous Emergency Braking (AEB).

Ook de veiligheid van overige verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers, is verbeterd door ontwikkelingen van personenauto’s. Belangrijke daarvan zijn het botsvriendelijke autofront, Autonomous Emergency Braking (AEB) en het Antiblokkeersysteem (ABS).

Sinds 2011 daalt het aantal doden onder inzittenden van personenauto’s niet meer. Naar verwachting zijn personenauto’s verder te verbeteren als meer rekening wordt gehouden met de diversiteit van de inzittenden, qua leeftijd, gewicht of geslacht, in plaats van met ‘de gemiddelde man’. Binnen het EU-project VIRTUAL wordt gewerkt aan modellen waarmee beter is te evalueren in hoeverre veiligheidsvoorzieningen van personenauto’s afgestemd kunnen worden op verschillende inzittenden.