Widmark Award voor DRUID en voor oud SWOV-onderzoeker René Mathijssen

Eens in de drie jaar reikt de ‘International Council on Alcohol, Drugs and Traffic Safety’ (ICADTS) prijzen uit aan die personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd in het veld van alcohol, drugs en verkeersveiligheid.  De Widmark Award is vernoemd naar de Zweedse Professor Erik M.P. Widmark, die een methode ontwikkelde om het alcoholgehalte in het bloed te bepalen.

Tijdens de ICADTS-conferentie in Gramado (Brazilië) in oktober van dit jaar is de prijs zowel uitgereikt aan het Europese DRUID-project dat eind 2011 werd afgerond, als aan twee individuele onderzoekers van het DRUID-project: aan Asbjorg Christophersen (Noorwegen) en aan voormalig SWOV-onderzoeker René Mathijssen.

René Mathijssen kreeg deze prestigieuze prijs vanwege zijn excellente kennis op het gebied van het opzetten van epidemiologische studies. Wereldwijd wordt hij als een van dé experts gezien. Mathijssens expertise is van grote betekenis geweest voor de Europese onderzoeksprojecten naar het rijden onder invloed van alcohol en drugs IMMORTAL en DRUID. 

Mathijssen is ook altijd een sterk pleitbezorger geweest voor het alcoholslotprogramma in Nederland en de invoering van de lagere alcohollimiet voor beginnende bestuurders.

De Widmark Award is op 22 november in aanwezigheid van een aantal ICADTS-leden uitgereikt in Leiden, de woonplaats van René. Dit gebeurde door de onlangs tot president van ICADTS gekozen prof. dr. Jan Ramaekers van de Universiteit van Maastricht. In zijn dankwoord benadrukte René dat hij veel te danken heeft aan de steun en expertise van zijn voormalige SWOV-collega’s Piet Noordzij en Jan Mulder. Huidig SWOV-medewerker Sjoerd Houwing noemde hij zijn steun en toeverlaat bij de Europese projecten waaraan hij namens de SWOV deelnam.