Hoe effectief is een rijstijlverzekering?

Antwoord

Rijstijlverzekeringen waarbij verzekeraars korting geven op de premie van de autoverzekering op basis van rijstijl, gemonitord met een black box of een smartphone-app (zie ook de vraag Hoe effectief zijn monitoring- en feedbacksystemen (met black boxes of smartphone-apps)?), kunnen het rijgedrag positief beïnvloeden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een studie van Bolderdijk [40] waarin keurig snelheidsgedrag van jonge beginnende bestuurders beloond werd met korting op hun verzekeringspremie. De rijstijlafhankelijke premie leidde tot minder overschrijdingen van de snelheidslimiet, maar na het wegvallen van de beloning bleek het gedrag weer terug te keren naar het oude niveau.

Ook een evaluatie van de Veilig Rijden autoverzekering van de ANWB laat positieve resultaten zien [41]. De ANWB heeft sinds 2016 de Veilig Rijden autoverzekering, waarbij veilig rijgedrag wordt beloond met een extra premiekorting en onveilig rijgedrag leidt tot een lagere korting. Klanten krijgen daarnaast ook inzicht in en adviezen omtrent hun rijgedrag. Uit een analyse van het rijgedrag blijkt dat de feedback het rijgedrag aanvankelijk verbetert, maar dat dit effect tijdelijk is. De afname in premiekorting leidt vervolgens echter weer tot een verbetering in rijgedrag. Ook blijkt het aantal schades af te nemen.

Wel blijkt dat bestuurders die relatief veilig rijden, eerder geneigd zijn een rijstijlverzekering af te sluiten dan bestuurders die meer riskant rijgedrag laten zien [42] [43].

Image
afbeelding
Onderdeel van factsheet

Effectieve maatregelen voor gedragsverandering

Er zijn verschillende maatregelen die ingezet kunnen worden om gedrag te beïnvloeden: handhaving, educatie en voorlichting, alsmede Meer

Deze factsheet gebruiken?