Verkeersveiligheidsvergelijker.nl geeft stokje door aan nieuwe generatie databronnen

De verkeersveiligheidsvergelijker.nl – een gezamenlijk initiatief van de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en SWOV – stopt per 16 september 2024. De website startte in 2017, voornamelijk om verkeersveiligheidsdata centraal en eenvoudig beschikbaar te stellen voor gemeenten en provincies. Nu het landschap van verkeersveiligheidsdata voor decentrale overheden drastisch is veranderd, is het moment aangebroken ‘het stokje over te dragen.’

Met de verkeersveiligheidsvergelijker.nl wilden de drie organisaties cijfers over verkeersveiligheid voor decentrale overheden op één plaats beschikbaar stellen, decentrale overheden en anderen de mogelijkheid geven om gemeenten en provincies met elkaar te vergelijken en het gebrek aan data over verkeersveiligheid voor decentrale overheden onder de aandacht brengen. ‘Die aandacht voor data is  - mede met de verkeersveiligheidsverkelijker.nl – gelukkig flink toegenomen’, stellen drie partijen. ‘Goede data zijn immers een belangrijke pijler onder een effectief verkeersveiligheidsbeleid.

Sinds 2017 zijn er tal van ontwikkelingen op het gebied van dataverzameling op gang gekomen die de verkeersveiligheidsvergelijker.nl overbodig maken. In een evaluerende rapportage onderstrepen de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en SWOV het belang van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van verkeers(veiligheids)data voor decentrale overheden. Via open data zou dit zo veel mogelijk onbeperkt en gratis moeten.