Verkeersveiligheidspraat podcast #3: Van heilige koe naar kuddegedrag!

In juli 2022 bestond SWOV 60 jaar. Om dat te markeren brengen we de vierdelige podcastserie 'Verkeersveiligheidspraat' uit. In deze podcast praten SWOV'ers met vakgenoten over hun onderzoek en hoe dit moet bijdragen aan het veiliger maken van het verkeer. Hoe komen we veilig op onze bestemming? Wat gaat er schuil achter de inrichting van ons verkeer? Wat weten we al wél en wat nog níet? De presentatie is in handen van Henk Schravemade.

Verkeersveiligheidspraat aflevering nr. 3 Van heilige koe naar kuddegedrag! is nu te beluisteren via uw favoriete podcast app. Deze aflevering gaat over de zelfrijdende auto en het onderzoek dat er wordt gedaan naar de verkeersveiligheidskanten hiervan. SWOV is betrokken bij twee belangrijke Europese projecten: MEDIATOR en LEVITATE

Gasten

Onderwerpen

  • Het MEDIATOR-project. Elmer van Grondelle en Michiel Christoph praten over het centrale doel van dit project: een systeem dat kan bemiddelen tussen de bestuurder en de zelfrijdende auto: wie kan er op welk moment het beste aan het stuur kan zitten?
  • Het LEVITATE-project is zeer uitgebreid en gaat bijvoorbeeld ook in op milieuaspecten van zelfrijdende auto’s, de woon-werk-afstanden en een efficiënte inrichting van het vervoerssysteem. Het onderdeel waar SWOV zich mee bezighoudt gaat natuurlijk over verkeersveiligheid en wel de vraag Hoe reageren mensen in een gewone auto op zelfrijdende auto’s? Aan tafel zitten Diane Cleij en Rins de Zwart

Dáár zouden ze wat aan moeten doen!

  • Een computer zal de mens achter het stuur nooit helemaal kunnen vervangen 
  • Wie is er bij een ongeval verantwoordelijk, de bestuurder of de producent van de zelfrijdende auto?
  • Moeten we straks nog wel op rijles en ons rijbewijs halen als we in zelfrijdende auto’s rijden?

Column

podcast artwork

Antwoordapparaat

Hoe zit dat eigenlijk? Heeft u vragen over verkeersveiligheid? Spreek het digitale antwoordapparaat in! Uw vraag kan dan in een toekomstige aflevering worden behandeld.

Naar het antwoordapparaat »